Geen verzendkosten bij bestellingen vanaf € 45,-

Cosmetica – biologisch, natuurlijk of conventioneel?

In conventionele cosmetica worden vaak synthetische en petrochemische ingrediënten gebruikt, en soms ingrediënten van dierlijke herkomst. We weten nog te weinig over de effecten op lange termijn van deze synthetische producten op de gezondheid en het welzijn van lichaam en geest.

FlowerMet natuurlijke ingrediënten is er meer zekerheid dat cosmetica geen nare effecten hebben op het menselijk lichaam. Zonder synthetische en petrochemische ingrediënten wordt bovendien het milieu veel minder belast: de productie van natuurlijke ingrediënten is immers milieuvriendelijker en minder vervuilend. Met producten die biologisch gecertificeerd zijn heeft u een extra garantie op de kwaliteit van natuurlijke cosmetica en natuurlijke make up, door de afwezigheid van bijvoorbeeld resten van pesticiden.

Hulpstoffen

Verreweg het grootste deel van alle cosmetica bestaat uit hulpstoffen, als oplosmiddel of als drager. Die hulpstoffen kunnen tot wel 95% van het gehele product uitmaken en als drager bieden zij een basis voor de actieve ingrediënten van de cosmetica.

In de conventionele cosmetica zijn deze hulpstoffen nogal eens gemaakt uit olie, maar hierbij gaat het meestal om minerale olie, zoals paraffine, paraffinum liquidum, vaseline, petrolatum. De productie hiervan is milieuvervuilend en minerale olie is onbruikbaar voor het menselijk lichaam. In conventionele cosmetica heeft de drager dus geen nut voor het lichaam en hebben alleen de actieve ingrediënten een effect op de huid, maar meestal zijn die ook niet natuurlijk.

De chemische industrie creëert steeds meer complexe synthetische substanties die niet in de natuur voorkomen en waarmee ons lichaam moeilijk kan omgaan. Vaak blijven ze achter in het lichaam of blokkeren de huid. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangetoond dat minerale olie kan worden opgeslagen in het lichaam en zo schade toebrengen aan de lever of ontstekingen veroorzaken aan het hart. Deze resultaten alleen al zijn reden genoeg om de voorkeur te geven aan biologische cosmetica.

Aloe VeraEen andere benadering

Voor biologische cosmetica is de benadering geheel anders. De bron en kwaliteit van de hulpstoffen die worden gebruikt maken een dubbele werking mogelijk, samen met de actieve ingrediënten. Hulpstoffen zoals avocado, argan, jojoba olie, shea boter or kruidenwater werken samen met de actieve ingrediënten. Deze hulpstoffen hebben vaak een hydraterende en regenererende werking, en bovendien lijken de vetstoffen daarin veel meer op het vet dat zich van nature in onze huid bevindt. Dit verhoogt de bio-compatibiliteit van het product en de absorptie van de actieve ingrediënten.

De kwaliteit, diversiteit, en herkomst van actieve ingrediënten

In conventionele cosmetica vormen de actieve ingrediënten meestal maar tussen 0.5% en 5% van het eindproduct. In biologische cosmetica is dit percentage meestal veel hoger – sommigen hebben tot wel 70% actieve ingrediënten.

In de natuur vinden we een diversiteit aan ingrediënten, van plantaardige of minerale oorsprong, elk met specifieke en unieke kwaliteiten die in een lab niet kunnen worden gereproduceerd. De diversiteit van ingrediënten geeft de verschillende merken cosmetica elk hun eigen natuurlijke en gezonde eigenschappen. In de conventionele cosmetica is het moeilijk om de bron en de gebruikte hoeveelheden van alle grondstoffen te traceren. Biologische cosmetica worden gecontroleerd door organisaties die een kwaliteitskeurmerk verlenen. In Frankrijk houdt bijvoorbeeld Ecocert toezicht op de productie en hanteert strikte regels voor de herkomst en kwaliteit van de grondstoffen. Zij houden daarmee controle op de ingrediënten en op het productieproces. Informatie over de franse keurmerken vindt u onderaan deze pagina.

Respect voor mens en milieu

In conventionele cosmetica worden grondstoffen gebruikt die chemische bestanddelen kunnen bevatten, zoals pesticiden, resten van chemicaliën, genetisch gemodificeerde organismen, etc. Deze substanties kunnen op lange termijn, door langdurig gebruik, schadelijke effecten hebben het menselijk lichaam en op het milieu. Biologische cosmetica zijn rijk aan actieve, organische ingrediënten die een sterke affiniteit hebben met de menselijke huid.

Biologische landbouw, de bron van veel ingrediënten in biologische cosmetica, respecteert per definitie de biodiversiteit en balans in de natuur. Door gebruik te maken van biologische producten steunt u dus de biologische landbouw, en draagt u bij aan de bescherming van water, lucht, en grond.

Bronnen

Overzicht van Franse keurmerken voor biologische cosmetica

De Franse biologische cosmetica worden beoordeeld en gecertificeerd door een aantal instanties die daarvoor verschillende criteria gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om onderscheid te maken tussen de verschillende kwaliteiten, met betrekking tot de biologische inhoud de producten. Cosmebio en Ecocert maken deel uit van de internationale standaard voor biologische cosmetica: COSMOS.

Als u een product koopt bij BioMooi, kunt u altijd zien welke van de onderstaande labels het heeft.

Dierproefvrij

Met dit symbool geeft BioMooi aan dat de producten die gecertificeerd zijn met één van de labels hieronder niet getest zijn op dieren. Dit is een eis die gesteld wordt bij het verlenen van elk van deze labels.

Nature et Progres

Nature et Progrès is een non-profit organisatie voor consumenten en professionals, sinds 1964 al toegeweid aan biologische landbouw. N&P is zeer strikt met het toekennen van haar certificaten. Voor cosmetische producten stellen zij de volgende eisen:

 • 100% van de plantaardige ingrediënten is biologisch;
 • alle wilde planten of extracten daarvan komen uit een niet-vervuilde omgeving;
 • dierlijke ingrediënten zijn niet toegestaan (m.u.v. honing, melk, etc.);
 • ingrediënten uit petroschemische oorsprong zijn verboden;
 • genetische gemodificeerde ingrediënten zijn verboden;
 • synthetische kleurstoffen, conserveermiddelen, oplosmiddelen, olieën, vetten en parfums zijn verboden;
 • alleen niet-toxische conserveermiddelen van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan, m.u.v. drie specifieke synthetische conserveermiddelen (wegens gebrek aan alternatief op dit moment);
 • alleen natuurlijk transformatieprocessen worden toegestaan, zoals vermalen, centrifugeren, koud persen, maceratie, distillatie, etc.;
 • testen op dieren wordt niet geaccepteerd.
Ecocert

Ecocert controleert op het gebruik van ingrediënten afkomstig van vernieuwbare bronnen, geproduceerd in een milieuvriendelijke proces en zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten, synthetische bestandsdelen of ingrediënten van dierlijke herkomst (tenzij van nature door dieren geproduceerd: melk, honing, etc.).

Een Ecocert label staat voor:

 • tenminste 95% van alle ingrediënten hebben een natuurlijke oorsprong;
 • tenminste 95% van alle plantaardige ingrediënten uit biologische landbouw;
 • tenminste 10% van alle ingrediënten (per gewicht) komen van biologische landbouw;*
 • geen dierlijke ingrediënten (m.u.v. honing, melk, etc.);
 • dierproefvrije producten.
Cosmebio Bio

Cosmebio geeft twee certificaten uit, één voor biologische cosmetica en één voor ecologische (natuurlijke) cosmetica.

Het BIO label van Cosmebio staat voor:

 • tenminste 95% natuurlijke ingrediënten of uit natuurlijke bronnen;
 • tenminste 95% van de plantaardige ingrediënten uit biologische landbouw;
 • tenminste 10% van het totale product bestaat uit ingrediënten uit biologische landbouw;*
 • geen dierlijke ingrediënten (m.u.v. honing, melk, etc.);
 • dierproefvrije producten.
Cosmebio Eco

Het ECO label van Cosmebio staat voor:

 • tenminste 95% natuurlijke ingrediënten of uit natuurlijke bronnen;
 • tenminste 50% van de plantaardige ingrediënten uit biologische landbouw;
 • tenminste 5% van het totale product bestaat uit ingrediënten uit biologische landbouw;*
 • geen dierlijke ingrediënten (m.u.v. honing, melk, etc.);
 • dierproefvrije producten.
One Voice

Producten met het One Voice label zijn:

 • niet getest op dieren of delen van dieren, levend of dood, voor de ontwikkeling van ingrediënten of het eindproduct;
 • gemaakt zonder ingrediënten van dierlijke oorsprong (m.u.v. honing, melk, etc.);
 • gemaakt met ingrediënten en producten van biologische landbouw.

* Cosmetica bevatten vaak 50%-80% water en dat kan niet als biologische worden gecertificeerd. Hierdoor hebben sommige producten, zoals shampoos, die voor een groot deel uit water bestaan, 'slechts' 10%-40% biologische ingrediënten, maar wel een hoog percentage natuurlijke ingrediënten. Een essentiële olie, daarentegen, bevat geen water en kan dus tot 100% biologische ingrediënten bevatten.